GYF / Nyhetslista / Internationellt pris i young reporters

Kaggelever vann internationellt pris

Publicerad: 2017-06-19 08:38

Kaggeleverna Astrid Aronsson och Linnéa Gren vann Sveriges första vinst i den internationella tävlingen Young reporters for the Environment i kategorin foto.

- Jag fattar inte att vi har vunnit. Jag blev jätteförvånad men är så klart jätteglad, säger Linnéa Gren och får medhåll av klasskamraten Astrid Aronsson NA15E. 

NA-arbetslaget på Lars Kaggskolan har under några år deltagit i Håll Sverige rents skolprogram, Unga reportar, där elever får undersöka hållbarhetsfrågor och producera olika reportage om dem. Astrid och Linnea deltog i kategorin foto och vann först nationellt med sitt foto "Mot en ljusare framtid" och fick därefter representera Sverige i sin kategori, där de även vann internationellt. I den nationella vinsten vann de 10.000 kr till hela klassen och klassen har valt att spara pengarna för att göra något längre fram. 

Hur kom de på idén till fotot? Varje dag går vi förbi skolans vattenkran där plastmuggar används. -Varje gång vi dricker därifrån går det ju åt en plastmugg och det blir väldigt mycket plast som används. Med vårt foto vill vi belysa plastmuggarnas miljöpåverkan. Det är sådant man inte tänker på när man tar en mugg för att dricka. Men efter ett tag blir det en stor skillnad, säger Astrid Aronsson.

- Vi ser på forskning att det spelar roll och det ville vi visa med den här bilden, säger Linnéa Gren.

Diplom och blommor delades ut av rektorn Jonas Hallén som tackade för deras insatser. 

Grattis till ett bra jobb önskar Lars Kaggskolan och Kalmarsunds gymnasieförbund.

 

Linnéa Gren och Astrid Aronssons foto