GYF / Nyhetslista / Studentexamen 2020

Information om studentexamen 2020

Publicerad: 2020-05-08 10:09

För att minska risken för spridning av coronaviruset och COVID-19 kommer årets studentfirande på gymnasieskolorna inom Kalmarsunds gymnasieförbund att genomföras på ett annorlunda sätt än det traditionella firandet.

Det blir ett nytt och annorlunda studentfirande

Kalmarsunds gymnasieförbund vet att studentdagen är den dag som alla gymnasieelever ser fram emot mest under sin gymnasietid. Den sista terminen för avgångseleverna på gymnasiet har inte varit som de tänkt, och inte som gymnasieförbundet heller hade tänkt.

Förbundet ställer dock inte in något studentfirande. Vi ställer om och kommer att fira studentexamen utifrån de nationella rekommendationerna.

I år kommer det därför att bli ett nytt och annorlunda studentfirande. Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer för anordnandet av ceremoniella inslag i samband med gymnasieexamen för årets avgångselever och som Kalmarsunds gymnasieförbund kommer att följa.

För 2020 års studentexamen gäller följande:

 • Årets examensdagar är:
  - onsdagen den 10 juni Lars Kaggskolan
  - torsdagen den 11 juni Jenny Nyströmsskolan
  - fredagen den 12 juni Stagneliusskolan
 • Social distansering inomhus och utomhus bland elever och personal.
 • Under studentdagen hålls en kort ceremoniell avslutning i skolornas lokaler.
 • Ett begränsat antal av elever bjuds in samtidigt enligt ett schema som varje skola skickar ut i god tid innan examensdagen.
 • Program planeras enligt följande:
  - Samling i lämplig lokal/lokaler
  - Ceremoni och traditionell mösspåtagning
  - Utspring
 • Anhöriga, släkt och vänner bjuds inte in och får tyvärr inte delta i studentfirandet på plats.
 • Studenterna kommer att springa ut klassvis och gymnasieförbundet kommer att livesända utspringet så att anhöriga kan se utspringet på webben eller via sociala medier.
 • Vid studentfotografering kommer endast porträttfotografering att kunna erbjudas.
 • Skolledningen för varje skola gör en riskanalys för smittspridning utifrån verksamhetens förutsättningar.

Med utgångspunkt från detta så utformar gymnasieskolorna inom Kalmarsunds gymnasieförbund i dialog med elevkårerna hur studentexamen på varje skola ska gå till. Mer detaljerad information får eleverna från sin skola.

Friska elever deltar på skolan

Elever som deltar på examensdagen ska vara symtomfria, hålla ett socialt avstånd och vara noggranna med sin allmänna hygien. Tillhör du en riskgrupp bör du helt avstå från deltagande. De elever som inte kan delta på examensdagen ska kontakta sin mentor/lots.

Inga folksamlingar vid skolan

För att dagen ska kunna genomföras enligt skolans planering är det viktigt att alla respekterar de rekommendationer som råder. Släkt och vänner kan alltså inte komma till skolans område för att se utspringet på avstånd. Gymnasieförbundet kommer att spärra av skolområdet och kommer inte att släppa in några anhöriga.

Efter att klassen sprungit ut ska eleverna avlägsna sig från skolans område så snabbt som möjligt för att ge plats åt nästa klass. Folksamlingar får inte heller förekomma vid utspringet så tänk på att hålla social distans för att minska smittspridningen.

Utspringet livesänds

Vanligtvis tas studenterna emot av anhöriga, släkt och vänner vilket alltså inte kommer vara möjligt i år. Däremot kan alla som vill följa utspringet via förbundets livesändningar. Vi återkommer med mer detaljerad information om våra sändningar.

Eget ansvar

Det är av yttersta vikt att dessa ramar följs av alla för att hindra smittspridning av Coronaviruset. Vi har alla ett eget ansvar att hjälpa till att stoppa smittspridningen. Gymnasieförbundets mål är att göra studenten så högtidlig och minnesvärd som det bara går under omständigheterna.

Kalmarsunds gymnasieförbund reserverar oss för att riktlinjerna ovan kan komma att ändras beroende på smittspridningsläget och nationella rekommendationer.

Vi önskar er en trevlig studentexamen!