GYF / Nyhetslista / VUF-projekt vann integrationspris

VUF-projekt fick Kalmar kommuns integrationspris 2017

Publicerad: 2018-02-21 15:12

De tidigare eleverna på Jenny Nyströmsskolan, Mira Wadin, Emma Sturesson och Klara Lundin var stolta och glada när de fick ta emot Kalmar kommuns integrationspris 2017. Under Kalmar kommunfullmäktige den 29 januari 2018 delades det ut ett flertal priser, varav integrationspriset 2017. Eleverna fick dela priset och prissumman på 15 000 kr med projektet Cykelskola för kvinnor och Sadiye Ucar.

- Vi är mycket glada över att få ta emot detta pris. För oss var det en självklarhet att hjälpa våra klasskompisar. Därför är det extra roligt när det belönas med ett integrationspris som detta, säger Mira, Klara och Emma.

Integrationspriset ska stimulera och uppmärksamma enskild person, förening eller organisation som arbetar med att utveckla metoder och arbetssätt som förstärker integrationen i kommunen. I samband med prisutdelningen fick Mira, Klara och Emma berätta för kommunfullmäktige om sitt projekt som avslutades med en stor applåd av de församlade. Prisutdelare var kommunalråd och tillika gymnasieförbundets styrelseordförande Dzenita Abaza:
- Det är ett härligt initiativ av eleverna att lära sina nyanlända klasskamrater att simma. Projektet främjar integrationen för nyanlända elever och gymnasieförbundets skolor ska vara en mötesplats för elever med olika bakgrund och förutsättningar för att ge alla elever bästa tänkbara studieförutsättningar.

 

Eleverna fick integrationspriset för att under sitt sista år på naturvetenskapsprogrammet på Jenny Nyströmsskolan hjälpt sina nyanlända klasskamrater att lära sig simma. Det var när de 5 nyanlända klasskamraterna uttryckte sin oro för att de inte kunde simma och inte skulle komma att klara kunskapskraven för kursen idrott och hälsa som idén till projektet Idrott som integration (simning) föddes. Genom att ordna simundervisning hjälpte pristagarna sina klasskamrater att uppnår de uppsatta målen i skolan inom idrott och hälsa.

Projektet genomfördes som ett VUF-projekt (verksamhetsutvecklingsprojekt) hos Kalmarsunds gymnasieförbund under läsåret 2016/2017. Vid utdelningen av integrationspriset så delade Kalmar kommun även ut ett externt och ett internt jämställdhetspris som gick till Tengbom arkitektkontor resp. brandsoldat Åsa Byström samt ett tillgänglighetspris som mottogs av mataffären Hemköp.