GYF / Utbildning / Gymnasieprogram / Yrkesprogram / Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning kök och servering lagar mat

Restaurang - och livsmedelsprogrammet finns på Jenny Nyströmskolan och är ett yrkesprogram. Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som ger dig ett smakfullt, engagerat och branschnära lärande där du blir sedd. Programmet ger dig en god och bred utbildning för att du ska kunna arbeta inom bageri och konditori eller kök och servering.

På programmet får du, av engagerade och skickliga lärare, lära dig de grundläggande praktiska kunskaperna som du behöver för alla inriktningar och därefter möjlighet att specialisera dig inom
din valda inriktning. Minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) finns inplanerat under dina tre år på programmet, vilket ger dig värdefulla kontakter. Vi kan också erbjuda praktikplatser utomlands och arbetar sedan länge med restauranger i bl. a. Frankrike, Holland, Spanien och England.

bild på film klipp

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar:

  • Bageri och konditori (skolförlagd)
  • Kök och servering (lärlingsförlagd)

Inriktningar

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar. Första året får du prova de olika inriktningarna och därefter välja den inriktning som passar dig bäst.

Bageri och konditori - skolförlagd
Här får du lära dig baka på ett hantverksmässigt sätt för att du ska förstå hur allt hänger ihop.
Du kommer lära dig alla grunder inom bageri och konditori, från olika sorters matbröd, kaffebröd
och wienerbröd till nyare sorters tårtor och bakelser. Olika sorters desserter, chokladpraliner och konfektyrer kommer du också att lära dig mer om. Det som produceras i bageriet säljer eleverna i sin bageributik på skolan. Detta ger dig som elev erfarenhet och kunskap i bemötande med kunder. 

Kök och servering - lärlingsförlagd
I skolans topputrustade restaurangkök får du lära dig allt om mat och att laga alla typer av rätter. Skolan arbetar aktivt med att utveckla din förmåga till ett kreativt skapande. Inom servering lär du dig mycket om olika drycker, att arbeta i bar och att servera. Bemötande och att ge service är i fokus. Tillsammans driver programmet sin egen restaurang på skolan, som håller öppet vissa dagar både lunch och kvällstid. I restaurangen ges du möjlighet att få kunskaper i skarpt läge. Inriktningen kök och servering läser du som gymnasielärling från och med årskurs 2. Det innebär att du vissa dagar har undervisning i skolan och andra dagar är du på en utvald arbetsplats. Tillsammans med yrkeskunniga handledare på arbetsplatsen uppnår du dina yrkeskunskaper. 

Fördjupad information om restaurang- och livsmedelsprogrammet

bild på film klipp

Efter utbildningen

Efter avslutad gymnasieutbildning kan du, beroende på vilken inriktning du valt, söka arbete inom en mängd branscher och arbetsplatser. Det kan vara som bagare och konditor, inom dagligvaruhandel, i festkök eller på delikatessavdelning. En annan möjlig väg är att arbeta som kock eller servitör. Du kan även arbeta som bartender, säljare eller matinformatör. Du kan också studera vidare. För dig som vill utvecklas ytterligare inom yrket finns möjlighet att direkt efter gymnasiet läsa vidare på yrkeshögskola, exempelvis Grythyttan. Självklart kan du också söka till högskolor om du under din gymnasieperiod valt de kurser som ger grundläggande behörighet dit.

För mer information besök Jenny Nyströmskolan.

Elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri och konditori färdigställer en tårta