Jenny Nyströmsskolan / Aktuellt / Vad har hänt på JENNY / Fler UF företagare från JENNY

Fler UF företagare från JENNY

Publicerad: 2018-03-16 07:12

Det var full fart för tvåorna på ES Media. Alma Bengtsson, Cevin Jansson och Ronan Hagman hade fullt upp med att intervjua olika UF-företag och göra reportage, något som verkar läskigt för de flesta så lyckas tvåorna på ES Media hålla lugnet och träna sig inför framtiden inom mediaindustrin.
Läs intervjuerna nedan.

 

Cook2gether UF

Amanda Åkerblom och Ida Karlsson driver företaget Cook2gether UF och erbjuder en matlagningskurs med inspiration från Italien. Kursledarna är elever från Jenny Nyströmsskolans restaurangprogram och vill hjälpa de som känner att de sitter fast i utvecklingen av matlagning att komma vidare.
"Vi ville göra en rolig grej, framför allt socialt genom att träffa nya människor, men också för att det är ett lågt utbud just i Kalmar." säger Amanda Åkerblom, som har en förkärlek till det italienska köket. Kursen äger rum på Jenny Nyströmsskolan och erbjuder bland annat hemmagjord pizza

 

Sweet Vegan UF
Sofia och Moa driver UF-företaget "Sweet Vegan" sedan början av läsåret och tillverkar ett naturgodis som är sockerfritt och ekologiskt, såväl som veganskt.
"Vi ville göra något som inte innehåller så mycket socker och någonting som står ut lite eftersom det är trendigt att vara vegan nu" säger Sofia. De provade sig fram och kom fram till att torkad ekologisk frukt var det bästa alternativet. "Det är nästan mer socker i naturgodis än vad det är i vanligt godis så vi kände att det var så mycket roligare att göra någonting som stämmer till vad man tror att det är", avslutar hon.

 

Explorers UF
Det här är ett UF företag som producerar en app med en karta, där du kan se sevärdheter och betyg på detta.
Appen är gratis att ladda ner men man måste betala för att se sevärdheterna.
De började diskutera ett antal idéer i början av September och tillslut så kom de på iden med appen med sevärdheter. Namnet på företaget kom de på relativt snabbt när de förstod vad de ville hålla på med. De tyckte att det var kul men stressigt.

 

Speak up UF
Fanny och Mareil går andra året Hotell och Turism på Jenny Nyströmsskolan.
I september 2017 var det mycket diskussioner kring människor som har blivit misshandlade, kränkta, förolämpade... Tjejerna bestämde sig för att starta ett UF som kommer att kämpa för människors rättigheter. Speak Up
De säljer tröjor med tryck för att motverka kränkningar.

 

BACK OFF UF
Jonna Edberg Håkansson och Majken Utterström stod i Kalmar Sporthall onsdagen den 14/3 med sitt UF-företag "Back off UF", ett UF-företag i kampen mot sexuella övergrepp. De säljer olika T-shirts i kampen mot sexuella övergrepp med bland annat texten "Back off" och de ville skapa det här UF-företaget på grund av de sexuella övergreppen i dagens samhälle och att det är ett så pass stort problem idag. De berättade att de även vill minska övergreppen i samhället genom att förmedla ett budskap till så många som möjligt och även kunna förmedla informationen om varför det är så viktigt att de sexuella övergreppen bör stoppas.
"Vi vill förmedla ett budskap till så många som möjligt att det här ska stoppas"

 

Bars United UF
Affärsiden är att skapa hälsosamma och miljömedvetna bars. De använder äppelfiber från Borgholms musteri som substitut till havregryn för att få barsen både laktosfria och glutenfria men även för att tänka miljösmart. De tar tillvara på det som ändå skulle slängas från musteriet. Företaget Bars United ägs av Tyra Johansson och Nadja Kalm från Restaurang och Livsmedelsprogrammet på Jenny Nyströmsskolan.

 

Mojo UF
Ida Mortensen driver UF-företaget Mojo som har en kokbok som heter Kokbok för de yngre Kockarna. Idén för kokboken kom hon på i september 2017 och den riktar sig till barn mellan 7-12 år. Den är uppbyggd av tre förrätter, varmrätter och efterrätter som gör att barn tycker att matlagning är kul. Det är en lättläst bok med pedagogiska bilder för att man steg för steg ska lära sig att laga mat.

 

Leo's glass UF
Leo Zorin går Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på Jenny Nyströmsskolan och driver UF-företaget Leo's glass. Den första tanken på att skapa ett UF-företag kom till i september 2017. Där säljer han egengjord gräddglass i bägare och i 1 liters glasburkar, i tre olika smaker. De tre smakerna som han säljer är vanilj, choklad och lakrits. Om UF-företaget kommer att fortsätta efter gymnasiet får vi se.

 

EKO granola UF
UF-företaget EKO granola, som drivs av Vilma Petersson, Josefin Johansson och Ida Karlsson som går i klass RL16A inom Resturang och Livsmedel, erbjuder ekologisk Granola utan socker och smart miljötänk för nyttigare och smartare frukostar.
"Vi ville göra något som är kopplat till programmet eftersom vi vill göra liknande produkter i framtiden" säger Ida Karlsson.

 

Sweet Baklavas UF
Baklava är en bakelse från Mellanöstern som innehåller mycket socker och nötter. I Kalmar finns det tyvärr nästan inga affärer som säljer denna bakelsen. De få ställen som faktiskt säljer baklavas är enligt tjejerna torra, allt för dyra och inte "the real deal". Hadjar Sevinc Mamedova och Shaadi Rezai har lyckats med deras UF företag då de har sålt mycket utav bakelsen, och de vill gärna fortsätta med företaget i framtiden.