Ölands utbildningscenter / Om skolan / Aktuellt / Nyhetsarkiv / Arkiv läsåret 12/13 / Ölands Gymnasium på andra plats i Unga Ekokockar!

Ölands Gymnasium på andra plats i Unga Ekokockar!

Publicerad: 2012-10-01 13:27

Matilda, Tim och Jim från Ölands Gymnasium deltog i finalen, under namnet "Lilla sällskapet" och tog hem en andra plats i tävlingen. Tävlingen unga ekokockar har funnits sedan 2007 och tävlingen går ut på att laga ekologisk mat enligt en specifik varukorg.

Tävlingen pågick i tre och en halv timme och laget tycker att de tog det lugnt i köket men att det blev några missar som de i efterhand ångrar.

Trots missarna så har Matilda, Tim och Jim gjort något som inte så många andra gymnasister har gjort. De har tävlat i sitt gymnasieprograms huvudämne och skaffat sig en första erfarenhet av tävlingsmatlagning. Tävlingen innebär också att de har träffat andra studerande på Restaurang- och livsmedelsprogrammet från övriga Sverige, och fått vänner för livet.

Tävlingen har gett eleverna möjlighet att träffa många betydelsefulla människor från branschen, och att börja skapa sina egna professionella nätverk. Jörgen Rasmussen, lagets coach, säger att det är "fantastiskt roligt när eleverna vill och driver framåt. Fortsätter de på det här sättet så kommer det finnas många möjligheter för dem när de slutar gymnasiet". Per Bengtsson, som är juryledamot i tävlingen och ägare till restaurangen PM & vänner, bekräftar Jörgen Rasmussens tankar, och ser framtidens matlagare i de unga ekokockarna.
- Hos de här unga kockarna finns restaurangernas framtid. Här finns möjligheter att finna nya utvecklings- och affärsmöjligheter, säger han på "Unga Ekokockars" hemsida.