Ölands utbildningscenter / Om skolan / Aktuellt / Jämställdhetspriset 2021

Jämställdhetspriset 2021

Publicerad: 2021-12-17 09:55

Stort grattis till vår lärare Helena Svedrin som är en av Jämställdetsprisvinnarna 2021.

2021 års pris på 15.000 kr delas mellan fyra lärare. Från vänster på bilden ovan: Annelie Arvidson (Stagneliusskolan), Max Polteg (Jenny Nyströmskolan), Filip Elmersson (Stagneliusskolan) och Helena Svedrin (Ölands utbildningscenter).

Stort grattis till vår lärare Helena Svedrin som är en av Jämställdhetsprisvinnarna 2021!

Motivering

Helena har arbetat på Ölands utbildningscenter sedan maj 2018 och blev då anställd som lärare på SFI. Hon har de senaste åren jobbat heltid på restaurangutbildningen. Helena är mycket kunnig inom sina ämnen och engagerar sig i alla elever så att de får precis det som de behöver. Hon är driven och utvecklingsbenägen och ser hela tiden nya möjligheter. Hon drar sig inte för att jobba lite extra för att eleverna ska få det där lilla extra. Under hennes tid på förbundets restaurangutbildning så har det hänt väldigt mycket.

Hon är också engagerad i förbundets HÅJ-grupp och även i jämställdhetsarbetets tillhörande pride-grupp där hon driver frågorna om hbtqi+ framåt och har nära till att se lösningar och utveckla dessa frågor att bli mer aktuella och till att genomsyra allt arbete vi gör i skolan. Helena har varit nominerad åren tidigare för sitt jämställdhetsarbete, men under 2021 tog hon ett stort ansvar i att organisera prideveckan i förbundet.

Nominering:

Inom Sfi arbetade hon med att jämställa män och kvinnor inom alla områden. Det med rätt förhållningssätt och på ett ödmjukt sätt. Hon har som mål; det får ta tid, kanske de kan överföra det till sina barn. Dagligen inom alla temaområden arbetar hon med bilder, filmer och praktisk. Detta som ett naturligt inslag i undervisningen. Praktiskt genom att tillsammans bygga ett förråd. Förrådet förvarar nu Sfi sina cyklar som de flesta kan använda efter träning. Kvinnorna får träna vattenvana och lära sig simma. Alla blir trygga i Helenas närvaro och lär sig snabbt. Männen som från början var lite skeptiska är nu stolta över sina kvinnor. De lagar också mat och bakar med alla sysslor däromkring, tillsammans.
Nominerad av: Carina Nordenmarker (lärare Ölands utbildningscenter) 2019

Läs mer om Jämställdhetspriset och de andra vinnarna av Jämställdshetspriset 2021