Stagneliusskolan / Om skolan / Covid-19 / Elevinfo från den 2020-11-17 angående åtgärder i skolrestaurang och kollektivtrafik

Till Stagneliusskolans elever

I tisdags kom skärpta allmänna råd för Kalmar län och många undrar varför gymnasieförbundets skolor inte går över helt till fjärrundervisning för att minska smittspridning. Skolorna har inte möjlighet att göra detta eftersom skolorna regleras av en annan förordning. I våras tog ett nationellt beslut om fjärr- och distansundervisning av regeringen men detta beslut hävdes 15 juni och de nya riktlinjerna säger att alla elever ska vara i skolan och få sin utbildning i skolans lokaler. I förra veckan tog gymnasieförbundet, i dialog med Länsstyrelsen, beslutet att de högskoleförberedande programmen i åk 2 och 3 (med undantag för samhälle media) ska gå över till fjärrundervisning för att avlasta kollektivtrafiken. Årskurs 1 och yrkesprogrammen prioriteras att ha sin undervisning i skolan för att bättre kunna tillgodogöra sig utbildningen och för att kunna genomföra vissa utbildningsmoment.

Åtgärder i skolrestaurangen

Smittspridningen ökar i landet och vi har fått skärpta lokala restriktioner. Vi förstår att det kan kännas oroligt när skolrestaurangen är trång och fullsatt, men vi arbetar kontinuerligt med att förebygga smittspridning. Beslutet om fjärrundervisning för årskurs 2 och 3 innebär att det på Stagneliusskolan kommer vara färre antal elever inne på skolan. För att ytterligare minska risken för trängsel har vi plockat bort sittplatser i skolrestaurangen för att glesa ut och minska risken för trängsel när ni äter. Skolan har också öppnat upp personalutrymmet i skolrestaurangen för att skapa ytterligare sittplatser till er elever att sprida ut er på. Lunchpaket finns fortfarande att hämta för dig som väljer det istället för lunch.

Vi behöver alla hjälpas åt och du som elev kan hjälpa till genom:

• att följa ditt lunchschema och gå på lunch i skolrestaurangen på angiven tid.
  • att respektera varandra och tänka på att hålla avstånd.
  • att använda handsprit vid in- och utgången till restaurangen.
  • att inte flytta bord och stolar, utan låta allt stå enligt den möblering som är.

Ytterligare åtgärder kan komma att behövas vidtas och meddelas då så snart som möjligt.

Om kollektivtrafiken

Om du åker kollektivt så tänk på att inte gå på bussar som redan är fullsatta. I de flesta fall kommer det en förstärkningsbuss strax efter eller, om du har möjlighet, ta en tidigare eller senare buss.

Från KLT har följande information angående linjer med många resenärer kommit:

Linje 101 Byxelkrok – Borgholm – Kalmar

Kl. 15.00-16.00 avgång var 10:e minut från Kalmar
Kl. 16.00-17.00 avgång var 15:e minut från Kalmar

Stadstrafiken i Kalmar

För linje 401, 402, 403, och 405 är det flest resenärer vid kl. 07.15 - 07.45.

För övriga linjer och avgångstider har KLT rapporterat att det är färre resenärer.

Kalmarsunds gymnasieförbund